"...εν τω προαστείω της Νεαπόλεως πλανώμενοι... ",
Στεφ. Α. Κουμανούδης, Καθολικόν Πανόραμα των Αθηνών, 1853 (ΜΙΕΤ, 2005)

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ψήφισμα κατοίκων

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ 
Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010 

Τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010, στις 10 το βράδυ, για μια ακόμη φορά κάποιοι έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα στην περιοχή Εξαρχείων αυτοκίνητα, συγκεκριμένα στο πάρκινγκ της οδού Α. Μεταξά 3. Καταστράφηκαν ολοσχερώς δυο αυτοκίνητα, ενώ η τεράστια φωτιά έφτασε έως τον τέταρτο όροφο της παρακείμενης πολυκατοικίας (με κεντρική είσοδο από την οδό Μεσολογγίου 16), προξενώντας μεγάλες ζημιές στον ακάλυπτο χώρο (κατέστρεψε σωλήνες νερού, αποχέτευσης, καμινάδες, εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους και άλλα αντικείμενα), και το κυριότερο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της πολυκατοικίας.

Τα προβλήματα της περιοχής μας, και ιδίως στις οδούς Μεσολογγίου, Μάνης, Τζαβέλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μπενάκη, αλλά και σε άλλα σημεία, είναι γνωστά. Και δεν είναι μόνο η ηχορύπανση με φωνές, μουσικές και μπουκάλια που σπάζουν έως τις πρωινές ώρες, ούτε τα ναρκωτικά που καταναλώνονται στις εισόδους των πολυκατοικιών, δημιουργώντας ένα απίθανα ασφυκτικό περιβάλλον στους ενοίκους, ούτε η δυσωδία που κατακλύζει κάθε γωνιά λόγω έλλειψης σχετικών υποδομών. Το κυριότερο είναι τα επεισόδια βίας που δημιουργούν κάποιες μεμονωμένες ομάδες, με απειλές και λοιδορίες προς τους κατοίκους αλλά και περαστικούς, με μεταξύ τους συμπλοκές, με ξυλοδαρμούς και με φθορές ή εμπρησμούς αυτοκινήτων. Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων, τις υποδείξεις ακόμη και τις παρακλήσεις τους προς τους θαμώνες των πεζοδρόμων να σέβονται τη γειτονιά και τους ανθρώπους της, παρ' όλες τις ανοιχτές επιστολές προς όλους όσοι συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και προς όλα τα κέντρα εξουσίας, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο: ναρκωτικά, βρώμα, φασαρίες, απειλές, βία και τελικά φόβος.

Επειδή τα προβλήματα αυτά: 
• αμαυρώνουν την εικόνα μας ως πολιτισμένης κοινωνίας, 
• υπονομεύουν την ποιότητα της ζωής μας, 
• δημιουργούν πιεστικές συνθήκες που ωθούν τους μόνιμους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους -ήδη η περιοχή έχει γεμίσει με ενοικιαστήρια και πωλητήρια, 
• αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία μιας από τις ιστορικότερες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με παράδοση στη δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, 
• προεκτείνονται απειλητικά προς όλο και περισσότερους νέους, παρασύροντάς τους σε παραβατικές συμπεριφορές και ενισχύοντας την κοινωνική παθογένεια,
• απειλούν τη γενικότερη κοινωνική συνοχή, πυροδοτώντας καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης,
για όλους αυτούς τους λόγους, μετά και τον τελευταίο εμπρησμό, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την πολυκατοικία της Μεσολογγίου (πράγμα που θα γινόταν εάν η πυροσβεστική αργούσε λίγο περισσότερο και έλιωναν οι εξωτερικοί σωλήνες του γκαζιού), αλλά και όλη τη γύρω περιοχή, εμείς, οι κάτοικοι των Εξαρχείων που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ., στο πάρκινγκ της οδού Α. Μεταξά 3, παραδεχτήκαμε όλοι πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και πως όποιες κι αν είναι οι αιτίες του φαινομένου, ως απλοί κάτοικοι δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά και δεν μπορούμε να παραδώσουμε τους εαυτούς μας θύματα μιας ανεξέλεγκτης νεανικής θυμικής έκρηξης.

Γι' αυτό συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την εξεύρεση λύσεων. Έτσι, αποφασίσαμε:

1. Να αναπτύξουμε τον διάλογο με εκείνες τις ομάδες των νέων που συχνάζουν στην περιοχή και οι οποίες φαίνονται ικανές να συμβάλουν στην αναβάθμισή της και στην πρόληψη κάθε φαινομένου έντασης, σύγχυσης ή βίας.

2. Να οργανώσουμε σειρά δημιουργικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στους πεζοδρόμους κατά τη διάρκεια νυχτερινών ωρών, οι οποίες θα δώσουν το στίγμα του πολιτισμού της περιοχής και του ήθους των κατοίκων της.

3. Να υποβάλουμε το παρόν ψήφισμα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον Δήμαρχο Αθηναίων, ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση των ανωτέρω πρωτοβουλιών όχι με μεθόδους στυγνής καταστολής αλλά με δημιουργικές παρεμβάσεις, όπως είναι ο καθαρισμός, η ενίσχυση του πράσινου, η φύλαξη, η εγκατάσταση υποδομών για αθλητικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες των νέων κ.ά. Να επιδώσουμε ακόμη το ψήφισμα στους υποψήφιους δημάρχους, ζητώντας τους να δεσμευθούν για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής μας.

4. Να καταθέσουμε στον Εισαγγελέα το παρόν ψήφισμα ως καταγγελία κατά παντός υπευθύνου για όλες τις ζημιές που προξενήθηκαν τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στην πολυκατοικία της Μεσολογγίου, αλλά και για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν οι ένοικοι.

5. Προκειμένου να γίνουν όλα τα ανωτέρω, να συστήσουμε επιτροπή η οποία θα επιδώσει το παρόν ψήφισμα στους ανωτέρω φορείς, και η οποία θα συνεργαστεί με τους κατοίκους ώστε να προγραμματιστούν και να πραγματοποιηθούν στην περιοχή δημιουργικές πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δραστηριότητες.


Ενημέρωση για το ψήφισμα:
Το ψήφισμα των κατοίκων Εξαρχείων της 6ης  Οκτωβρίου  επιδόθηκε από την επιτροπή που όρισαν οι κάτοικοι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Δήμο Αθηναίων στις 7-10-10. Μετά από ώριμη συζήτηση με αρκετούς κατοίκους στη συνέχεια της συνάντησης, κρίθηκε σκόπιμο να μην κατατεθεί προς το παρόν στον Εισαγγελέα (όπως περιλαμβάνει το σημείο 4 του ψηφίσματος). Ελπίζουμε ότι με τις υπόλοιπες ενέργειές μας και με τη συνεργασία όλων των κατοίκων και όσων συχνάζουν και αγαπούν τα Εξάρχεια θα καταφέρουμε να συμβιώσουμε όλοι αρμονικά και να αναπτύξουμε την περιοχή.
Προκειμένου όμως να υλοποιηθούν τα σημεία 1. και 2. του ψηφίσματος που αναφέρονται στις συνεννοήσεις με τους νεαρούς που συχνάζουν στους πεζόδρομους και στις δημιουργικές δραστηριότητες που συμφωνήσαμε, θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι να συμμετέχουν ενεργά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν υπάρξει ένας τόπος, χρόνος και τρόπος συνεννόησης.
Η συνάντηση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στις 11 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο κηπάκι της Τσαμαδού είναι μια τέτοια ευκαιρία.
Από την επιτροπή

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Κάλεσμα σε συγκέντρωση


ΚΑΛΕΣΜΑ
Γείτονες,
Χτες, Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010, γύρω στις 10 το βράδυ, ένας νέος τρομακτικός εμπρησμός αυτοκινήτων στο πάρκινγκ της οδού Α. Μεταξά κατέστρεψε τις περιουσίες απλών ανθρώπων, έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, απείλησε τα σπίτια τους και δημιούργησε μεγάλες ζημιές.

Το πρόβλημα της περιοχής μας, και ιδίως στις οδούς Μεσολογγίου, Μάνης και Τζαβέλα, είναι γνωστό. Ωστόσο, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων, τις υποδείξεις ακόμη και παρακλήσεις προς τους νέους που συχνάζουν στην περιοχή να σέβονται τη γειτονιά και τους ανθρώπους της, τις ανοιχτές επιστολές προς όλα τα κέντρα εξουσίας, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο: ναρκωτικά, βρώμα, φασαρίες, απειλές, βία, φόβος.

Γείτονες,
Όποιες κι αν είναι οι αιτίες του φαινομένου που τείνει να πάρει και συγκεκριμένο όνομα (μεσολογγιτισμός και μεσολογγίτες), εμείς δεν πρέπει να παραδοθούμε άνευ μάχης. Πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την εξεύρεση λύσεων. Έτσι, όσοι απόψε το βράδυ ήμασταν μάρτυρες στο επεισόδιο του εμπρησμού αυθόρμητα συμφωνήσαμε και προτείνουμε:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ, 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010, ΩΡΑ 6 μ.μ.
στο πάρκινγκ της οδού Α. Μεταξά

Όλοι μαζί θα λύσουμε τα προβλήματα της περιοχής μας
Κανείς δεν θα μας διώξει από τα σπίτια μας.

Ν α   ε ί μ α σ τ ε   ό λ ο ι   ε κ ε ί.

Αίσχος!

Πριν από δύο ώρες, οι συνήθεις ύποπτοι της γειτονιάς μας πυρπόλησαν δύο ακόμα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ ανάμεσα στην Ανδρέα Μεταξά και τη Μάνης. Καλά, θα μου πείτε, είναι είδηση αυτό;

Ναι είναι! Από τη στιγμή που πάλι κινδύνεψε να καεί μια πολυκατοικία (μία από αυτές με τις ωραίες παλιές σκάλες υπηρεσίας που καθημερινά  τις φωτογραφίζουν οι περαστικοί) κανείς μας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Πολλώ μάλλον, κανείς δεν μπορεί να σιγοντάρει αυτές τις συμμορίες που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές μας (μπορείτε να διαβάσετε σχετικά σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις αυτού του ιστολογίου).
Απευθυνόμαστε για μία ακόμη φορά προς όλους αυτούς που υποθάλπουν αυτή την κατάσταση και τους καλούμε:
είτε να πάρουν, επιτέλους, θέση και να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν και να μηρυκάζουν αηδίες για "επανάσταση"  
είτε να κάνουν, επιτέλους, τη δουλειά για την οποία τους πληρώνουν οι πολίτες, αντί να αγνοούν το πρόβλημα με γελοίες δικαιολογίες. Εξηγούμαστε:

Αφενός, ο χώρος των αντιεξουσιαστών να βάλει επιτέλους τάξη στα του οίκου του. Άλλο η ιδεολογία, άλλο το έγκλημα, και μάλιστα σε βάρος των απλών ανθρώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διάφορες ανά τη γειτονιά εκφάνσεις του, το "Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυρίνου"  και οι κάθε λογής συλλογικότητες και πρωτοβουλίες "Εξαρχειωτών" ας πάψουν να αποτελούν το ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια στοιχειώδους αστυνόμευσης στη γειτονιά, παρέχοντας έτσι δικαιολογία και στην αστυνομία να αρνείται να επέμβει. Η  προοδευτική ιδεολογία είναι -ευτυχώς- έννοια πολύ ευρύτερη από την εναντίωση στην αστυνόμευση. Το να προσπαθούμε να βαφτίσουμε το έγκλημα "επανάσταση" δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Τα θύματα είναι θύματα και το έγκλημα παραμένει έγκλημα. Το να ερχόμαστε από όλη την Αθήνα σε τρεις δρόμους στα Εξάρχεια και να βιάζουμε καθημερινά τις ζωές των κατοίκων, επιβάλλοντάς τους τη δική μας "αριστοκρατική επαναστατική ιδεολογία" ή παρέχοντας άσυλο στον κάθε χούλιγκαν είναι τουλάχιστον μέγιστη ανωριμότητα.

Αφετέρου, η Αστυνομία και η Πολιτεία ας πάψουν, επιτέλους, να αρνούνται να λύσουν το πρόβλημα αυτού του γκέτο και ας κάνουν το καθήκον τους. Ας μη μας ειρωνεύονται από τη ΓΑΔΑ ως γραφικούς, όταν διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση, ενώ αυτοί δήθεν ξέρουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Οι πληροφοριοδότες τους φαίνεται ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ας περιλάβουν στο πρόγραμμά τους ρητές και σαφείς δεσμεύσεις για τη γειτονιά μας. Φτάνουν πια τα λόγια και οι κοροϊδίες! Φτάνουν πια οι μεταθέσεις ευθυνών!

Ως κάτοικοι  τους βαρεθήκαμε και τους μεν και τους δε!