"...εν τω προαστείω της Νεαπόλεως πλανώμενοι... ",
Στεφ. Α. Κουμανούδης, Καθολικόν Πανόραμα των Αθηνών, 1853 (ΜΙΕΤ, 2005)

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Έχουμε λάβει γνώση...

Εδώ και πέντε μέρες σε μεγάλο τμήμα της οδού Μεσολογγίου και στην οδό Μάνης δεν ανάβουν οι λάμπες στους φανοστάτες, με αποτέλεσμα κατά τις νυχτερινές ώρες να επικρατεί πλήρης συσκότιση. Στις επανειλημμένες (εκ)κλήσεις πολλών κατοίκων προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων η απάντηση είναι "έχουμε λάβει γνώση". Σημειωτέον ότι και στο γειτονικό Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, μετά τους  πρόσφατους βανδαλισμούς, η κατάσταση από πλευράς φωτισμού δεν είναι η  καλύτερη. Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό μια επικίνδυνη κατάσταση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής,  ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας όσα διαδραματίζονται κάθε νύχτα στους πεζόδρομους, τα οποία έχουμε περιγράψει κατ' επανάληψη σε τούτο το ιστολόγιο.

Η επικρατούσα συσκότιση και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται  μου θύμισαν ένα κείμενο που είχα διαβάσει πριν χρόνια σχετικά με την πρόληψη του εγκλήματος. Κρίνω σκόπιμο να αντιγράψω το σχετικό απόσπασμα που αφορά τη διδασκαλία της λεγόμενης Ιταλικής Θετικής Σχολής της Εγκληματολογίας, και συγκεκριμένα του Enrico Ferri, διατηρώντας την (ξεπερασμένη αλλά γοητευτικά ακριβολόγο) γλωσσική μορφή που επέλεξε τότε ο συγγραφέας:

"Εις την καταπολέμησιν του κινδύνου τελέσεως εγκλημάτων θα έδει κατά τον Ferri, πέρα των κυρώσεων του ποινικού δικαίου, να γίνεται συστηματική χρήσις των υπ' αυτού ούτω καλουμένων 'υποκαταστάτων της ποινής' (sostitutivi penali), δι' ων εξουδετερούνται αυταί αύται αι προϋποθέσεις και τα αίτια της εγκληματικότητος. Περίφημον κατέστη συναφώς, το παράδειγμα της σκοτεινής κακοφήμου οδού, ήτις μετατρέπεται κατά την νύκτα εις  θέατρον ποικίλων εγκληματικών πράξεων. Οι οπαδοί του παραδεδομένου ποινικού δικαίου θα αντέδρων ενταύθα (...) διά της αποστολής αστυνομικών περιπόλων προς σύλληψιν και τιμωρίαν των κακοποιών. Φωτίσατε απλέτως την οδόν!, προέτεινε τουναντίον ο Ferri, το μέτρον τούτο θα είναι αποτελεσματικότερον και ολιγώτερον δαπανηρόν" (Νικ. Κ. Ανδρουλάκη, Ποινικόν Δίκαιον, Ι Γενικόν Μέρος, 1991, σελ. 58).

Για την επιτακτική, λοιπόν, ανάγκη αποκατάστασης του φωτισμού ο Δήμος Αθηναίων, "έχει λάβει γνώση", όπως λαμβάνει ανά τακτά διαστήματα και τα δημοτικά τέλη. Δεν επιλαμβάνεται όμως ενός θέματος της αρμοδιότητάς του σε μια περιοχή που, αν μη τι άλλο, έχει ανάγκη από φως κατά τη διάρκεια της νύχτας πολύ περισσότερο ίσως από άλλες περιοχές.

Αντ' αυτού κομπάζει μέσα από την ιστοσελίδα του για το αυτονόητο, τη φωταγώγηση  εν όψει Χριστουγέννων ενός δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης. Φαίνεται ότι τα συνεργεία που ασχολούνται με το φωτισμό κουράστηκαν πολύ να ανάψουν τα κρεμασμένα ολοχρονίς περσινά και προπέρσινα χριστουγεννιάτικα φωτάκια στους δρόμους και δεν ευκαιρούν να ασχοληθούν με τις κοινές λάμπες... Αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια οι υπηρεσίες του Δήμου κατ' επανάληψη "έχουν λάβει γνώση"  για τα μονίμως βουλωμένα φρεάτια στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλα, όπου με κάθε βροχή πλημμυρίζουν τα πάντα (φυσικά δεν είναι τα μοναδικά φραγμένα φρεάτια, αλλά είναι από τα  πιο χαρακτηριστικά,  αφού ακόμα και πολλοί γείτονες έχουν ξεχάσει την ύπαρξή τους...).

Επίσης, εδώ και είκοσι περίπου μέρες "έχουν λάβει γνώση" ότι πρέπει να ξανασφραγιστεί το επικίνδυνο διώροφο επί της οδού Τζαβέλα, πριν την Εμμανουήλ Μπενάκη, αλλά μάλλον είναι νωρίς ακόμα...

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, πέρα από το να "λαμβάνουν γνώση", δεν κάνουν καμία ενέργεια, ενώ διέκοψαν και τις πολυδιαφημισμένες  υδροσαρώσεις (Φαίνεται ότι διαθέτω κληρονομικό χάρισμα. Σε παλιότερη ανάρτηση αναφέρθηκα σε "προεκλογική μπουγάδα", υπονοώντας την επερχόμενη διακοπή τους. Ήμουν άραγε ο μόνος; ).

Γενικά, λοιπόν, στο Δήμο Αθηναίων "έχουν λάβει γνώση". Μυαλό δε φαίνεται να βάζουν, παρά και το μήνυμα των δημοτικών εκλογών!

Ενημέρωση, 29-12-2010: Μετά από πολλά τηλεφωνήματα και εκκλήσεις, συνεργείο του Δήμου Αθηναίων αποκατέστησε σήμερα, 9η ημέρα από τη βλάβη-δολιοφθορά, τους φανοστάτες και επιπλέον ενεργοποίησε και τον εναέριο φωτισμό που δε λειτουργούσε εδώ και χρόνια. Είναι σίγουρα μια καλή αρχή.

1 σχόλιο:

  1. Οι εύστοχες αναφορές που κάνεις σε σχέση με την ανάγκη άπλετου φωτισμού στους δρόμους που αναπτύσσεται εγκληματική δραστηριότητα,και ειδικά στις οδούς Μεσολογγίου Τζαβέλα και Μάνης προκειμένου να περιοριστεί;η ανεξέλγκτη δράση των διαφόρων αναρχοφασιστικών στοιχείων και χούλιγκαν που καταστρέφουν και τρομοκρατούν τούς κατοίκους και τους περαστιούς είναι αναγκαία.Βεβαίως αυτό από μόνο του δεν θα περιορήσει τις καταστροφές που έχουν γίνει πια καθεστώς.Οι φανοστάτες και οι εγκαταστάσεις φωτισμού έχουν καταστραφεί πολλές φορές το βράδυ που είναι αναμένα.Χρόνια τώρα είμαστε στο έλεος αυτών των τραμπούκων,χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου,παρά τις επανειλημένες εκκλήσεις των κατοίκων.Παρά ταύτα η καθυστερημένη αποκατάσταση των βλαβών στο φωτισμό από το Δήμο με τις ειδικές συνθήκες πού επικρατούν εδώ είναι εγκληματική.Επειδή όπως φαίνεται οι καταστροφές θα συνεχιστούν,η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να αντικαταστήσει τους φανοστάτες με εναέριο δίκτυο φωτισμού με λάμπες τοποθετημένες κατά μήκος των δρόμων σε πολλά σημεία για να φωτίζονται επαρκώς όλοι οι χώροι.Οι ειδήσεις πού καταγράφεις στη νέα στήλη της "οδός εξαρχείων" θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική γιατί συμβάλει στήν αποκάλυψη αυτών που ισχυρίζονται ότι στα Εξάρχεια ζούμε περίπου σε ιδανικές συνθήκες,και δεν έχουμε ανάγκη αστυνόμευσης,αν είναι δυνατόν...Πιστεύω πώς σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να βοηθήσουμε,γιατί από τα ΜΜΕ δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα.Γιατί άραγε αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι την περασμένη Ανοιξη στην περιοχή μας σε διάστημα δύο μηνών έγιναν τριάντα και πλέον ένοπλες ληστείες εναντίον επαγγελματιών και καταστημάτων από σπείρα Αλβανών κακοποιών,για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση,ευτυχώς χωρίς θύματα.Πιστεύω ότι σε αυτή τη στήλη εκτός από την είδηση,πρέπει να δημοσιεύουμε τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τους δράστες,όπως είναι τα χαρακτηριστικά των δραστών,φωτογραφικό υλικό κ.λ.π αφού πρώτα τα δώσουμε στις διωκτικές αρχές ελπίζοντας πώς θα αναγκαστούν επιτέλους,να κάνουν το καθήκον τους.Ας μη βιαστούν ορισμένοι να βγάλουν συμπεράσματα.Φοβόμαστε ότι η απόγνωση και η αγανάκτηση μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεξελεγκτες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή