"...εν τω προαστείω της Νεαπόλεως πλανώμενοι... ",
Στεφ. Α. Κουμανούδης, Καθολικόν Πανόραμα των Αθηνών, 1853 (ΜΙΕΤ, 2005)

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Mε αφορμή μια «προεκλογική μπουγάδα» από το Δήμο Αθηναίων

Χθες το πρωί ο Δήμος Αθηναίων θυμήθηκε, μάλλον για πρώτη φορά μετά απ' τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ότι έχει υποχρέωση να πλένει τους δρόμους των Εξαρχείων και με ειδικό μικρό όχημα καθάρισε (υδροσάρωση είναι ο τεχνικός όρος) τη Μεσολογγίου και τους γύρω πεζόδρομους. Μέχρι τώρα αραιά και πού κάποιο πρωινό Κυριακής βυτιοφόρο με νερό υπό πίεση ξεκολλάει μόνο αφίσες από τους τοίχους, ενώ οι ολιγάριθμοι οδοκαθαριστές, παρ' όλη τους την προσπάθεια και φιλοτιμία, δεν είναι δυνατό να καλύψουν μια τόσο βρώμικη και πολυσύχναστη περιοχή.

Καλοδεχούμενη φυσικά η υδροσάρωση (αν και μέχρι το απόγευμα όλα ήταν πάλι όπως πριν), αλλά, επειδή εμείς είμαστε καχύποπτοι, αναρωτιόμαστε μήπως έγινε εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, αναρωτιόμαστε μήπως ο κ. Δήμαρχος σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να κάνει ένα περίπατο (με άλλα λόγια προεκλογική εξόρμηση στα Εξάρχεια), για να δρέψει δάφνες από την επιτυχία των καταστηματαρχών της Πλατείας Εξαρχείων, οι οποίοι έκαναν ένα τεράστιας σημασίας και άξιο συγχαρητηρίων βήμα και πέτυχαν να διώξουν από εκεί τους εμπόρους ναρκωτικών και να βελτιώσουν θεαματικά -ελπίζουμε και με διάρκεια- την εικόνα της.

Δυστυχώς όμως για τη δημοτική αρχή, οι κάτοικοι έχουμε και μνήμη και μάτια και αυτιά. Κατά τις προεκλογικές τους περιοδείες όλοι οι επίδοξοι δημοτικοί άρχοντες ας μετρήσουν τις καφετέριες, τα αναψυκτήρια, τα μπαράκια κλπ που άνοιξαν στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους. Το αποτέλεσμα θα τους ικανοποιήσει πλήρως: υπερδιπλασιάστηκαν.

Κι όμως το π.δ. 76745/1993 για τις χρήσεις γης στα Εξάρχεια σε όλες τις περιπτώσεις που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων αυτών, θέτει την εξής προϋπόθεση: «..μετά από προέγκριση του Δήμου, του οποίου τυχόν άρνηση αιτιολογείται βάσει κριτηρίων κορεσμού, όχλησης, μεγέθους επιχείρησης κλπ». Επίσης ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων στο άρθρο 80 παρ. 2 και 3 ορίζει ότι: «2. .. απαιτείται άδεια, η οποία χορηγείται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της Κοινότητας. Πριν από τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας χορηγείται προέγκριση ίδρυσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ή του κοινοτικού συμβουλίου, μετά από προέλεγχο του σχετικού αιτήματος του ενδιαφερομένου. Για τον προέλεγχο λαμβάνονται υπόψη ζητήματα που αφορούν τις χρήσεις γης, την προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, των δασικών περιοχών, των αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων, καθώς και την αισθητική, φυσιογνωμία και τις εν γένει λειτουργίες της πόλης, όπως αυτά ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και από τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, που τίθενται στις τοπικές κανονιστικές διατάξεις των οικείων δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

Αρνήθηκαν άραγε ποτέ οι υπηρεσίες του Δήμου τη χορήγηση έστω και μίας άδειας; Ή μήπως θεωρούν ότι είναι ανάπτυξη το να φεύγουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους και οι επαγγελματίες από τα καταστήματά τους, για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι καφετέριες κλπ; Έγινε η Μεσολογγίου «ο πιο ραγδαία ανερχόμενος πεζόδρομος της πόλης», όπως γραφόταν προ πενταετίας περίπου στην Athens Voice; Όχι, βέβαια! Μόνο σκουπίδια, ηχορύπανση, βία, ναρκωτικά, σπασμένες τζαμαρίες, τραπεζοκαθίσματα παντού.

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και εμείς ως κάτοικοι και δικαίωμα έχουμε και θα πάμε να ψηφίσουμε, σε αντίθεση με τους «κατοίκους Εξαρχείων» στους οποίους αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση και θα αναφερθούμε σίγουρα και σε επόμενες. Αυτοί είτε απέχουν, γιατί η δημοκρατική τους συνείδηση καταπιέζεται στις εκλογές, είτε ψηφίζουν σε άλλους -βορειότερους κατά βάση- δήμους της Αττικής. Ας το έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου