"...εν τω προαστείω της Νεαπόλεως πλανώμενοι... ",
Στεφ. Α. Κουμανούδης, Καθολικόν Πανόραμα των Αθηνών, 1853 (ΜΙΕΤ, 2005)

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Είμαστε ακόμα ζωντανοί

Πάνε αρκετοί μήνες που καταδίκασα την "Οδό Εξαρχείων" σε αφωνία. Κάτι η γενικότερη απογοήτευση  και απαισιοδοξία, κάτι ο διάχυτος φόβος και οι απειλές, κάτι η πλήρης κρατική αδιαφορία και ο εμπαιγμός, δεν είχα διάθεση να γράψω για τα λίγο-πολύ γνωστά στους αναγνώστες του ιστολογίου θέματα. 
Όμως τα προβλήματα γιγαντώνονται και η ελπίδα κάτι να βελτιωθεί εξαφανίζεται
Από το δεκαπενταύγουστο και μετά, εννέα (9) αυτοκίνητα (τα τέσσερα μόλις την περασμένη νύχτα) καμένα σε ακτίνα 50 μέτρων  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας, την ψυχική μας ισορροπία, τα σπίτια μας. 
Μία συμμορία νεαρών Αλβανών κυρίως και Ελλήνων εμπόρων ναρκωτικών (και μη βιαστείτε να με πείτε προκατειλημμένο, περάστε, αν τολμάτε, ένα βράδυ από το πάρκινγκ ανάμεσα στην Α. Μεταξά και τη Μάνης και θα το διαπιστώσετε) λυμαίνεται τη γειτονιά και κάνει καθημερινά "χρυσές δουλειές" εκμεταλλευόμενη την ιδιαιτερότητα του χώρου και την απουσία οποιουδήποτε ελέγχου. 
Ηχεία αυτοκινήτων στη διαπασών κάθε βράδυ δίνουν το σύνθημα ότι έφτασε το εμπόρευμα. 
Και κάπου ανάμεσα, εμείς οι κάτοικοι ζητάμε άδεια για να μπούμε στο σπίτι μας, δεχόμαστε απειλές και προπηλακισμούς και δε μιλάμε, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Άδεια διαμερίσματα. 
Καθημερινές φθορές στις πολυκατοικίες και τα καταστήματα.
Όλο και λιγότεροι κάτοικοι. 
Όλο και πιο οργισμένοι άυπνοι κάτοικοι.
Όλο και περισσότερος φόβος, όταν πέφτει το σκοτάδι.
Μια ένοχη σιωπή διαφόρων -κατά τα λοιπά λαλίστατων- θαμώνων της περιοχής.
Η Πολιτεία απούσα.
Και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να καθαρίσει το γκέτο.

Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής, 10-10-2011, 01:30 π.μ.

Πάρκινγκ Α. Μεταξά και Ζ. Πηγής, 10-10-2010, 00:10 π.μ.

13 σχόλια:

  1. Αναρωτιόμουνα τι έγινες,γιατί αυτή η απουσία,δεδομένου ότι η κατάσταση πάει απ το κακό στο χειρότερο.Κάποια στιγμή σκέφτηκα μήπως υπάρχει πρόβλημα υγείας,ευτυχώς όλα καλά.Μήπως πίστεψες, όπως και πολλοί από μάς, ότι η εμπλοκή των λεγόμενων "ενεργών πολιτών"θα βοηθούσε να καλυτερέψει η κατάσταση;Πιστέψαμε ότι θα είχαν συμβάλει αρκετά στη βελτίωση της κατάστασης,γιατί δεν πρέπει να ξεχναμε τη μεγάλη βοήθεια που πρόσφεραν στη λύση προβλημάτων όπως:Τά σκουπίδια στήν Κερατέα,την κατάληψη και διαμόρφωση του πάρκου, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι διωκόμενοι από την αστυνομία και όχι μόνο..Βεβαίως συνεχίζουν την προσπάθεια με τα διόδια,καί την εκδίωξη τού ΔΝΤ,και τόσων άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.Που να βρεθεί χρόνος για τα Εχάρχεια.Εδώ φρόντισαν τα τελευταία χρόνια,να εκδιώξουν την αστυνομία,και να μας αφήσουν στο έλεος των κάθε λογής αλητών και μπαχαλάκηδων που συρρέουν από κάθε γωνιά της Αθήνας, και όχι μόνο, γιά να εκτονώσουν την επαναστατική τους ανάγκη,καίνε, καταστρέφουν,απειλούν και προπιλακίζουν τους πολίτες.Οσο γιά την αστυνομία, την συμπεριφορά της και τις τεράστιες ευθύνες της εκάστοτε Πολιτικης και φυσικής της ηγεσίας,που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα, για την εγκληματική της αδιαφορία και να μην κάνουν το καθήκον τους, την απαράδεκτη πολιτική θέση όλων αυτών που υιοθετούν το σύνθημα "έξω οι μπάτσοι απ τα Εξάρχεια" και πράττουν αναλόγως....το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ΝΤΡΟΠΗ....Γιαυτό αγαπητέ..τή φίλε μου σέ καλώ, σε κάθε περίπτωση,να συνεχίσεις απτόητος τον αγώνα μέχρι την τελική δικαιωση.Γιατί πιστέυω ότι η ύπαρξη του "οδός εξαρχείων" είναι ένα βήμα ελέυθερης έκφρασης όλων των πολιτών, έξω από κάθε κοματική η άλλη επιρροή,όπως στην πράξη και εσύ έχεις αποδείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το blog διακτέχεται από τη γνωστή αυταπάτη, την οποία ομολογώ την είχα και εγώ παλιότερα, ότι το πρόβλήμα των εξαρχείων οφείλεται στην απουσία κράτους και αστυνομίας από την περιοχή λόγω της ιδιαιτερότητας της. Τίποτα πιο αναληθές. Καθημερινώς, ακόμα και στην πιο απίθανη ώρα, τσούρμα ασφαλίτες κυκλοφορούν στα εξάρχεια. Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο "αστυνομοκρατούμενη" περιοχή της Αθήνας. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης του blog - αν και περογράφει πολύ καλά την αθλιότητα των εξαρχείων - ότι αυτή δεν οφείλεται στην απουσία αλλά στην παρουσία της αστυνομίας. Επειδή μάλιστα είχαν την ατυχία να δραστηροποιωθώ επεγγελματικά στα εξάρχεια, δεν υπάρχει κύκλωμα προστασίας (και εμπορίας ναρκωτικών) το οποίο να λειτουργεί στα εξάρχεια χωρίς την ενεργή συμμετοχή της αστυνομίας. Η όλη κατάσταση εξαθλίωσης στα εξάρχεια έχει δημιουργηθεί με την αγαστή συνεργασία κράτους-αστυνομίας-οργανωμένου εγκλήματος-αναρχοπατέρων και εργολαβικών συμφερόντων. Αυτά τα τελευταία προστέθηκαν τώρα τελευταία ως αποτέλεσμα της χωροθέτησης σταθμού του μετρό στην πλατεία. Άμεση συνέπεια του παραπάνω είναι τα 2 τελευταία χρόνια η κατάσταση στα εξάρχεια (όπως σωστά περιγράφεται σε άλλες δημοσιεύσεις του μπλογκ) να έχει χειροτερέψει κατά πολύ με προφανή στόχο την πλήρη υποβάθμιση της περιοχής, έτσι ώστε να να αγορασθεί φθηνά ενόψιν των υπεραξιών που θα δημιουργηθούν με την κατασκευή του σταθμού του μετρό. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και αλλού. Το κράτος και η αστυνομία στην περίπτωση των εξαρχείων είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Η λύση είναι στην δραστηριοποίση της τοπικιής κοινωνίας των πολιτών αν και για αυτό δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με το σχόλιο της 3ης Δεκ. 2011: Τα συνωμοσιολογικά σενάρια και χωλαίνουν και δεν βοηθάνε. Προφανώς κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι μπορούν να αγοράσουν φτηνά και να αγοράσουν ακίνητα ελπίζοντας σε μελλοντική βελτίωση, αλλά αυτό είναι ένα στοίχημα που μπορεί να μην κερδίσουν, και στο κάτω-κατω, αν η βελτίωση επίκειται τότε οι τωρινοί ιδιοκτήτες δεν θά 'πρεπε ούτε να ανησυχούν ούτε να πουλάνε, τουλάχιστον όχι φτηνά. Τα περί κερδοσκόπων που σκόπιμα υποβαθμίζουν την γειτονιά προϋποθέτουν μελλοντικά σχέδια αστικής ανάπλασης μεγάλης κλίμακας από κάποιον σατανικό μεγαλοκατασκευαστή, σχέδια που στην Ελλάδα είναι ανήκουστα, ανύπαρκτα και χωρίς προηγούμενο. Τα περί μετρό είναι για το μακρινό μέλλον αλλά και κάπως άσχετα γιατί έτσι κι αλλοιώς το Εξάρχεια είναι ήδη κοντά στο μετρό και εξυπηρετούνται πολύ καλά συγκοινωνιακά από λεωφορεία και τρόλλεϋ. Τέλος για το αν η γειτονιά είναι γεμάτη αστυνομικούς με πολιτικά δεν έχω προσωπική γνώση, αλλά το ότι κάποιοι αστυνομικοί με πολιτικά μουτζουρώνουν τοίχους, καίνε αυτοκίνητα, επιτίθενται σε ένστολους συναδέλφους τους και τραμπουκίζουν τους κατοίκους μου φαίνεται απίθανο. Γεγονός είναι ότι οι μόνοι ένστολοι αστυνομικοί που κυκλοφορούν στα εξάρχεια είναι τα ΜΑΤ και μόνον πολλοί μαζί και μόνον όποτε γίνουν επεισόδια. Ούτε περιπολικό δεν μπαίνει, από τον φόβο επιθέσεων. Ούτε καν η τροχαία δεν έρχεται αν γίνει ένα ατύχημα. Σε τέτοιες συνθήκες τί να κάνει η "τοπική κοινωνία των πολιτών;" Να κάνει δική της αστυνομία; Μέτρια ιδέα, αλλοίμονο αν κάθε γειτονιά έκανε το ίδιο, και στο κάτω-κάτω για ποιόν λόγο αυτοί οι φρουροί της γειτονιάς θα παρέμεναν αδιάφθορα αγγελούδια; (Διευκρικίζω πάντως ότι δεν είμαι ο ιδιοκτήτης τούτου του μπλογκ, αν και συμμερίζομαι απόλυτα τον προβληματισμό του και την προσέγγισή του.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα κατειλημμένο τριώροφο

    Δημοσιεύτηκε στη Book's journal τευχος 13

    Είναι ένα κτίριο στη Ζαΐμη πανέμορφο, ένα τριώροφο που ανακαινιζόταν για πολύ καιρό. Μια μεγάλη ταμπέλα έγραφε ότι η ανακαίνιση γίνεται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κτίριο είναι το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Για χρόνια το έβλεπα και λαχταρούσα τη στιγμή που θα άνοιγε επιτέλους, να το δούμε κι από μέσα, και να γίνουν εκεί εκδηλώσεις από την ΕΣΗΕΑ, κι όλο κατέβαζα ιδέες τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΣΗΕΑ σε ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, του εκλεκτικισμού λέω εγώ πως είναι, δηλαδή αναμιγνύει κλασσικά στοιχεία με κάπως ελεύθερο τρόπο, κι αν κάνω λάθος ας με διορθώσουν οι ειδικοί.
    Το κτίριο ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά διατηρητέο με το νόμο και τη βούλα, και θα πρέπει να ξοδεύτηκαν όλα εκείνα τα εκατομμύρια που έγραφε η ταμπέλα ότι δίνει η ΕΕ. Διορθώθηκε, σοβατίστηκε, βάφτηκε, σενιαρίστηκε, αλλά δεν πρόλαβε να ανοίξει. Πριν λειτουργήσει κάποιοι πήγαν και το κατέλαβαν. Συνήθως οι καταλήψεις γίνονται σε κτίρια παλιά, παρατημένα, ή δημόσια που έχουν κλείσει και δεν λειτουργούν, αυτή η κατάληψη είναι μοναδική στην Αθήνα. Τους βλέπουν τους καταληψίες στη γειτονιά, μια χαρά παιδιά καλοζωισμένα είναι, με κάτι χιλιάρες μπεμβέ μηχανές. Έκλεισαν τα παράθυρα με λαμαρίνες, έριξαν ένα πρόσθετο κάγκελο πάνω από την είσοδο της αυλής, κι από πάνω συρματόπλεγμα, κρέμασαν και μια σημαία κόκκινη- μαύρη τεραστίων διαστάσεων, κι ούτε ποτέ κανείς τους ενόχλησε. Ενίοτε ανοίγουν τα παράθυρα του πάνω ορόφου να τα αερίσουν, και μέσα φαίνονται πολύ ταχτοποιημένα.

    Κάποια στιγμή πέρσι, μετά τα γεγονότα του Μαΐου κάποιοι σκέφτηκαν ότι παραείναι προκλητική η κατάσταση εκεί πέρα, και η κατάληψη έληξε. Δεν ξέρω πώς, αλλά κάποιος υποψήφιος τότε στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ το είχε τυπώσει στα υπέρ του, ότι ενήργησε και άδειασε το κτίριο. (Δεν θυμάμαι ποιος ήταν, σε ποια παράταξη, ή τι ψήφους πήρε.) Για λίγο καιρό ξαναρχίσαμε να ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει το πολυτραγουδισμένο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Αλλά πριν προλάβει το ΔΣ ή οποιοσδήποτε άλλος να ασχοληθεί μαζί του, τα παιδιά με τις Μπεμβέ ξαναγύρισαν, το ξανακατέλαβαν, ξανάκλεισαν τις πόρτες, κι έριξαν λαμαρίνες και στου β΄ορόφου τα παράθυρα. Έβαλαν και ταμπέλα, «Χώρος πολύμορφης δράσης αναρχικών», κι έκτοτε δεν τους ενοχλεί κανείς.
    Δεν ξέρω τι είδους πολύμορφη δράση κάνουν οι αναρχικοί εκεί μέσα. Δεν φαίνεται απ’ έξω τίποτε. Ίσως θα μπορούσε η ΕΣΗΕΑ να τους προτείνει να μπορεί να χρησιμοποιεί το κτίριο κι εκείνη μερικές μέρες κάθε τόσο. Κάποιες ομιλίες, προβολές, μερικά μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια, μια βιβλιοθήκη, τέτοια πράγματα. Κι ένα γραφειάκι θα μπορούσε να ζητήσει, αφού βεβαίως υποβάλει το πρόγραμμά της για να δει αν ταιριάζει με την πολύμορφή δράση των αναρχικών. Πάντως έχει ελπίδες, αφού είναι πολύμορφη η δράση, να βρεθεί και η δική της εντός των ορίων της πολυμορφίας.

    http://pezotis.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρε ζωα χωρις να ξερετε τι σας γινεται μη μιλατε...ακου εκει εμποροι ναρκωτικων..αχααχαχαα..μακαρι να χατε λιγη παιδια παραπανω κ λιγη κριτικη σκεψη για να καταλαβαινατε τι συμβαινειγυρω σας

      Διαγραφή
  5. @Ανώνυμος 5-2-2012:
    Επειδή η παιδεία και η κριτική μου σκέψη δε φτάνουν για να καταλάβω τι συμβαίνει γύρω μου, ας μου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει το πανό στο Πάρκο Ναυαρίνου "Νταραβέρια στο Πάρκο ΤΕΛΟΣ"; Διακινούνται π.χ. βίοι αγίων; Και γιατί τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει έντονη κινητικότητα(αφίσες και ηχητικές παρεμβάσεις)από "συντρόφους-συντρόφισσες" κατά (και)της "Μαφίας" που δρα στην περιοχή; Στρέφονται μήπως κατά των κυριών της φιλοπτώχου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο 3/12 στο παρακάτω

    "Καθημερινώς, ακόμα και στην πιο απίθανη ώρα, τσούρμα ασφαλίτες κυκλοφορούν στα εξάρχεια. Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο "αστυνομοκρατούμενη" περιοχή της Αθήνας."

    Η αθλιότητα όμως οφείλεται στην ΑΝΟΧΗ και την ΑΔΡΑΝΕΙΑ της αστυνομίας.

    Οι ασφαλίτες αυξάνονται... κάτι να αμβλύνουν την κατάσταση όμως δεν κάνουν. Κάτω απ τη μύτη τους γίνονται όλα. Τόσα χρόνια το ίδιο βιολί. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Μεγάλωσα στα Εξάρχεια μέχρι που με κόστος οι γονείς μου άφησαν σπίτι και γραφείο γιατί δε γινόταν άλλο, οι φίλοι μου μένουν εκεί, είμαι μακριά και όμως τη θεωρώ γειτονιά μου αλλά όσο παει ο καιρός χάνω την ελπίδα οτι θα τη δούμε ποτέ βελτιωμένη ή εν πάση περιπτώσει βιώσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "...εν τω προαστείω της Νεαπόλεως πλανώμενοι... ",

    Aυτη η φραση αναφερεται στα εξαρχεια??Αν ναι σε ποιο βιβλιο ειναι γραμμενη?Συγνωμη για το ακυρο αλλα που αλλου να το γραψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή που σήμερα καταλάμβάνουν τα Εξάρχεια και η Νεάπολη (κάποτε ήταν προάστια...). Προέρχεται από το βιβλίο του Στεφάνου Α. Κουμανούδη, "Καθολικόν Πανόραμα των Αθηνών", του 1853, το οποίο ξανακυκλοφόρησε το 2005 σε μια καλαίσθητη έκδοση από το "Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης".

      Διαγραφή
  8. Kανε κανα καινουργιο post...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν...
    Πάντως, δεν έχω μετακομίσει. "Στους δρόμους γυρνώ τους ίδιους" και υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Ελπίζω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή