"...εν τω προαστείω της Νεαπόλεως πλανώμενοι... ",
Στεφ. Α. Κουμανούδης, Καθολικόν Πανόραμα των Αθηνών, 1853 (ΜΙΕΤ, 2005)

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ψήφισμα κατοίκων

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ 
Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010 

Τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010, στις 10 το βράδυ, για μια ακόμη φορά κάποιοι έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα στην περιοχή Εξαρχείων αυτοκίνητα, συγκεκριμένα στο πάρκινγκ της οδού Α. Μεταξά 3. Καταστράφηκαν ολοσχερώς δυο αυτοκίνητα, ενώ η τεράστια φωτιά έφτασε έως τον τέταρτο όροφο της παρακείμενης πολυκατοικίας (με κεντρική είσοδο από την οδό Μεσολογγίου 16), προξενώντας μεγάλες ζημιές στον ακάλυπτο χώρο (κατέστρεψε σωλήνες νερού, αποχέτευσης, καμινάδες, εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους και άλλα αντικείμενα), και το κυριότερο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της πολυκατοικίας.

Τα προβλήματα της περιοχής μας, και ιδίως στις οδούς Μεσολογγίου, Μάνης, Τζαβέλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μπενάκη, αλλά και σε άλλα σημεία, είναι γνωστά. Και δεν είναι μόνο η ηχορύπανση με φωνές, μουσικές και μπουκάλια που σπάζουν έως τις πρωινές ώρες, ούτε τα ναρκωτικά που καταναλώνονται στις εισόδους των πολυκατοικιών, δημιουργώντας ένα απίθανα ασφυκτικό περιβάλλον στους ενοίκους, ούτε η δυσωδία που κατακλύζει κάθε γωνιά λόγω έλλειψης σχετικών υποδομών. Το κυριότερο είναι τα επεισόδια βίας που δημιουργούν κάποιες μεμονωμένες ομάδες, με απειλές και λοιδορίες προς τους κατοίκους αλλά και περαστικούς, με μεταξύ τους συμπλοκές, με ξυλοδαρμούς και με φθορές ή εμπρησμούς αυτοκινήτων. Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων, τις υποδείξεις ακόμη και τις παρακλήσεις τους προς τους θαμώνες των πεζοδρόμων να σέβονται τη γειτονιά και τους ανθρώπους της, παρ' όλες τις ανοιχτές επιστολές προς όλους όσοι συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και προς όλα τα κέντρα εξουσίας, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο: ναρκωτικά, βρώμα, φασαρίες, απειλές, βία και τελικά φόβος.

Επειδή τα προβλήματα αυτά: 
• αμαυρώνουν την εικόνα μας ως πολιτισμένης κοινωνίας, 
• υπονομεύουν την ποιότητα της ζωής μας, 
• δημιουργούν πιεστικές συνθήκες που ωθούν τους μόνιμους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους -ήδη η περιοχή έχει γεμίσει με ενοικιαστήρια και πωλητήρια, 
• αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία μιας από τις ιστορικότερες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με παράδοση στη δημοκρατία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, 
• προεκτείνονται απειλητικά προς όλο και περισσότερους νέους, παρασύροντάς τους σε παραβατικές συμπεριφορές και ενισχύοντας την κοινωνική παθογένεια,
• απειλούν τη γενικότερη κοινωνική συνοχή, πυροδοτώντας καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης,
για όλους αυτούς τους λόγους, μετά και τον τελευταίο εμπρησμό, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την πολυκατοικία της Μεσολογγίου (πράγμα που θα γινόταν εάν η πυροσβεστική αργούσε λίγο περισσότερο και έλιωναν οι εξωτερικοί σωλήνες του γκαζιού), αλλά και όλη τη γύρω περιοχή, εμείς, οι κάτοικοι των Εξαρχείων που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010, ώρα 6 μ.μ., στο πάρκινγκ της οδού Α. Μεταξά 3, παραδεχτήκαμε όλοι πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και πως όποιες κι αν είναι οι αιτίες του φαινομένου, ως απλοί κάτοικοι δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά και δεν μπορούμε να παραδώσουμε τους εαυτούς μας θύματα μιας ανεξέλεγκτης νεανικής θυμικής έκρηξης.

Γι' αυτό συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την εξεύρεση λύσεων. Έτσι, αποφασίσαμε:

1. Να αναπτύξουμε τον διάλογο με εκείνες τις ομάδες των νέων που συχνάζουν στην περιοχή και οι οποίες φαίνονται ικανές να συμβάλουν στην αναβάθμισή της και στην πρόληψη κάθε φαινομένου έντασης, σύγχυσης ή βίας.

2. Να οργανώσουμε σειρά δημιουργικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στους πεζοδρόμους κατά τη διάρκεια νυχτερινών ωρών, οι οποίες θα δώσουν το στίγμα του πολιτισμού της περιοχής και του ήθους των κατοίκων της.

3. Να υποβάλουμε το παρόν ψήφισμα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον Δήμαρχο Αθηναίων, ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση των ανωτέρω πρωτοβουλιών όχι με μεθόδους στυγνής καταστολής αλλά με δημιουργικές παρεμβάσεις, όπως είναι ο καθαρισμός, η ενίσχυση του πράσινου, η φύλαξη, η εγκατάσταση υποδομών για αθλητικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες των νέων κ.ά. Να επιδώσουμε ακόμη το ψήφισμα στους υποψήφιους δημάρχους, ζητώντας τους να δεσμευθούν για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής μας.

4. Να καταθέσουμε στον Εισαγγελέα το παρόν ψήφισμα ως καταγγελία κατά παντός υπευθύνου για όλες τις ζημιές που προξενήθηκαν τόσο στα αυτοκίνητα όσο και στην πολυκατοικία της Μεσολογγίου, αλλά και για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν οι ένοικοι.

5. Προκειμένου να γίνουν όλα τα ανωτέρω, να συστήσουμε επιτροπή η οποία θα επιδώσει το παρόν ψήφισμα στους ανωτέρω φορείς, και η οποία θα συνεργαστεί με τους κατοίκους ώστε να προγραμματιστούν και να πραγματοποιηθούν στην περιοχή δημιουργικές πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δραστηριότητες.


Ενημέρωση για το ψήφισμα:
Το ψήφισμα των κατοίκων Εξαρχείων της 6ης  Οκτωβρίου  επιδόθηκε από την επιτροπή που όρισαν οι κάτοικοι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Δήμο Αθηναίων στις 7-10-10. Μετά από ώριμη συζήτηση με αρκετούς κατοίκους στη συνέχεια της συνάντησης, κρίθηκε σκόπιμο να μην κατατεθεί προς το παρόν στον Εισαγγελέα (όπως περιλαμβάνει το σημείο 4 του ψηφίσματος). Ελπίζουμε ότι με τις υπόλοιπες ενέργειές μας και με τη συνεργασία όλων των κατοίκων και όσων συχνάζουν και αγαπούν τα Εξάρχεια θα καταφέρουμε να συμβιώσουμε όλοι αρμονικά και να αναπτύξουμε την περιοχή.
Προκειμένου όμως να υλοποιηθούν τα σημεία 1. και 2. του ψηφίσματος που αναφέρονται στις συνεννοήσεις με τους νεαρούς που συχνάζουν στους πεζόδρομους και στις δημιουργικές δραστηριότητες που συμφωνήσαμε, θα πρέπει όλοι οι κάτοικοι να συμμετέχουν ενεργά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν υπάρξει ένας τόπος, χρόνος και τρόπος συνεννόησης.
Η συνάντηση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στις 11 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο κηπάκι της Τσαμαδού είναι μια τέτοια ευκαιρία.
Από την επιτροπή

3 σχόλια:

  1. Ως "Οδός Εξαρχείων" δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη χτεσινή συνάντηση των κατοίκων. Η επικοινωνία μεταξύ των γειτόνων και βεβαίως ο διάλογος με κάποια από τα παιδιά που συχνάζουν εδώ έδειξαν ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά για το καλό της γειτονιάς μας, το οποίο είναι τελικά και καλό όλων μας. Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε καχυποψίες, στερεότυπα και αγκυλώσεις. Οι απλοί και ανένταχτοι κάτοικοι, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων, Ο Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών Εξαρχείων "Τα Εξάρχεια", ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Γειτονιά",το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και κάθε άτομο και συλλογικότητα που αποκηρύσσουν τη βία και την υποβάθμιση της περιοχής μπορούμε ενωμένοι,τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε. Προσωπικά, από χτες είμαι λίγο αισιόδοξος ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα μην είσαι αισόδοξος οτι κάτι καλό μπορεί να γίνει...Αυτή τη στιγμή είκοσι τυμπανιστές σφυροκοπούν μανιωδώς τα ταμπούρλα τους,παράγοντας εκατοντάδες ντεσιμπέλ.Θα μου πεις τα ταμπούρλα σε πείραξαν όταν καίγονται τα Εξάρχεια;Ασφαλώς και με πείραξαν γιατί όλα φέρουν κοινά σημεία δράσης με τους εθνικοσοσιαλιστές.Επιθέσεις,βανδαλισμοί,κοινή μέθη,εχθρότητα για τον μη ομοιδεάτη,συνθηματολογία,καύση βιβλιοπωλείων των αντιπάλων και παρελάσεις.Τελικά ο υποτιθέμενα προοδευτικός χώρος της περιοχής έχει επιλέξει τις πιό οπισθοδρομικές και βάρβαρες μορφές έκφρασης κατ' απόλυτη αναλογία με τον ναζισμό του μεσοπολέμου.Οι συμβολισμοί συνηγορούν μόνο προς την ακόμα πιό αρνητική εξέλιξη των γεγονότων.Ο ναζισμός τους ήρθε για να μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε, αναγνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Κι εγώ ενοχλήθηκα από τα ταμπούρλα, αλλά όχι και ναζισμός. Με τέτοιους χαρακτηρισμούς δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή